donderdag 7 december 2017

TEDx-Eindhoven over Circulaire Economie

Donderdagmiddag 7 december was een deel van de foyer van het Parktheater vrijgegeven voor een TEDx- event met als titel “360ₒ Economy: what goes around, comes around” .
Rechts op voorste rij Fons Claessen, mede-organisator

Georganiseerd is de bijeenkomst door Fons Claessen als projectmanager Impulsteam Circulaire Economie samen met TEDx curator Erwin Hoogerwoord en licentiehouder Jan Scheele. De Fontys minor circulaire economie wordt aangestuurd door lector Cees-Jan Pen en valt onder het instituut Fontys Management, Economie en Recht en de bachelor opleiding Bedrijfskunde.

Zonder echte inleiding of uitleg over het verschijnsel circulaire economie ging de middag van start. Er was wel het statement dat circulaire economie het toekomstige alternatief moet zijn voor onze huidige lineaire economie die de samenleving en wereld naar de afgrond duwt. Bij een lineaire economie denken we dat oneindige groei mogelijk is voor onze economie, terwijl we te maken hebben met een eindige aarde en eindige hoeveelheid grondstoffen.  Dat moet dus anders. 
Een aantal sprekers gaven hun visie op het onderwerp en afgewisseld met korte pitches van studenten van de huidige minorgroep Circulaire Economie.  Waar de studenten nog vooral veel vragen hadden zoals:
”Waarom maken nog niet alle bedrijven deze omslag naar een circulaire economie” ?
 
Waarom eisen wij als consumenten/burgers dit niet op ?
Waarom verplicht de overheid bedrijven niet door middel van wetgeving?
 
Kwamen er helaas vanuit die hoek weinig antwoorden. De indruk na alle presentaties van de minorstudenten was wel dat er een helder bewustzijn was ontstaan voor de problematiek van onze economie en aarde, maar wat ze concreet voor oplossingen voor de betrokken bedrijven als Philips, Gispen, Eneco hebben aangedragen bleef helaas volledig onduidelijk.  
Eerder heeft ook Tegenlicht met hun uitzending: "Groene dromen" nog aandacht besteedt aan dit onderwerp en daar ook een Meet Up voor georganiseerd in Eindhoven. Daar was ik ook en maakte daarover een weblogartikel en opiniestuk voor het Eindhovens Dagblad.  http://bedrijfskunde-economie.blogspot.nl/2017/05/circulaire-economie-heeft-de-toekomst.html


mede-oprichter Sabine Oberhuber van Turntoo

De prominente sprekers waren best interessant maar gaven ook alleen wat voorbeelden en geen duidelijk antwoord op de vragen. Meest interessante spreker was de mede oprichter van het bureau Turntoo Sabine Oberhufer samen met  architect Thomas Rau. Volgens hen is afval “materiaal zonder identiteit of registratie”. Samen bedachten ze het idee om materialen een paspoort te geven waarin de gegevens zijn vastgelegd en die kunnen daarna opgeslagen worden in een groot databestand, dat hij MADASTER genoemd heeft. Zo heeft materiaal een registratie, kan teruggevonden worden en vooral hergebruikt voor een "eindeloos", circulair leven in steeds nieuwe gedaantes.  
materialen paspoort van Turntoo

Eerder heeft Rau er al voor gepleit dat consumenten of afnemers slechts betalen voor het gebruik van energie, licht, tafels en af te stappen van het eigendomsrecht. Het eigendom blijft bij de producent zodat deze materialen steeds kan hergebruiken. Voorbeelden hiervan zijn ook tegen te zien in een Tegenlicht uitzending “Einde van bezit”.  Deze aanpak brengt een circulaire economie al flink dichterbij, maar vereist een volledig omdenken en andere verdienmodellen.

In mijn visie hebben we echter ook een strenge overheid nodig die door middel van wetten alle bedrijven kan dwingen duurzame en verantwoorde keuzes te maken en aan te spreken op hun zorgplicht . Zij mogen de kosten van vervuiling, uitputting van de grondstoffen aarde, zee en lucht  niet afschuiven op de maatschappij.  Het eigendom van bedrijven is een ander belangrijk onderwerp waardoor bedrijven nu vaak gaan voor korte termijn winst, gedreven door eigenaren, financiers  en/of aandeelhouders. Een langere termijn visie is essentieel, want de aarde is geleend van toekomstige generaties.         
Minorstudenten als Change Angels?
 
 
Aan het einde van de middag werd ook het nieuwe boek "4'33" gepresenteerd met als ondertitel "time for a circular economy" . Dit boek is geschreven door een aantal betrokken Fontys docenten van de minor Circulaire Economie  zoals lector Cees-Jan Pen , Geert van Seeters, Sietske Smulders-Danae, en Nus Waleson.  Het geeft een goed inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het onderwerp en de verschillende invalshoeken van o.a. Biomimicry, The Natural Step en Cradle tot Cradle. Het is een dikke pil geworden van ruim 250 bladzijden met een erg kleine letter en vanwege het Engels nog best pittig om te begrijpen voor studenten lijkt me. Toevallig ontdekte ik ook mijn eigen achternaam in de introductie van het boek en de verwijzing naar mijn boek Solidaire Economie. 
 
  
 
http://solidaireeconomieboek.blogspot.nl/2009/12/eerste-delen-van-nieuw-boek.html

Een uitgebreid onderzoek van het CBS heeft aangetoond dat nog maar 9 procent van alle materialen die in 2014 in de Nederlandse economie terechtkwamen, afkomstig was van recycling. Er is nog een wereld te winnen dus. In een vreemd contrast hiermee staat het feit dat wel 80 % van ons afval hergebruikt wordt !! Dan gaat het om een hoeveelheid van bijna 60 miljard kubieke meter per jaar.

Een mooi initiatief komt daarom van IKEA dat het recyclen steeds belangrijker maakt. Ze hebben in huis een heuse kringloopwinkel waar je afgedankte Ikea-spullen kunt terugbrengen waarvoor je dan een tegoedbon krijgt. Andere mensen kunnen dan deze spullen voor dezelfde prijs als de tegoedbon weer kopen.  
Zij hanteren ook een "slim voor morgen"-label , waaronder vijfduizend meer duurzame artikelen vallen zoals zonnepanelen, led-verlichting, inductie-kookplaten, duurzamere katoen, meubel van bamboe of FSC-gecertificeerd hout. Duurzaamheid en een circulaire economie krijgen daarmee concreet vorm.   


dinsdag 10 oktober 2017

Dag van de Duurzaamheid en Fontys



Fontys en Circulaire Economie
 
Op 10/10/2017 zijn er landelijk vele activiteiten ter ere van de Dag van de Duurzaamheid, zo ook op Fontys.

lid RvB Fontys Hans Nederlof
 
Vanaf negen uur in de ochtend was de aftrap door een lid van het College van Bestuur van Fontys, Hans Nederlof , die een uitgebreide opsomming gaf van activiteiten, projecten en opleidingen binnen Fontys die draaien om Duurzaamheid en Circulaire Economie. Fontys heeft in haar slogan “Denk Groter” en “Wij leiden op voor de studenten van de toekomst” en dan kun je niet meer om deze thema’s heen. We moeten ons realiseren dat de aarde eindig is, de bevolking steeds toeneemt net als de belasting van het milieu en de aarde. Deze bewustwording moet er voor zorgen dat we herbruikbare, oneindige energiebronnen gebruiken en proberen kringlopen van grondstoffen tot en met eindproducten te sluiten.

Fontys heeft enige tijd geleden een minor Circulaire Economie ontwikkeld die erg succesvol is. Een aantal studenten van deze Fontys brede onderwijsmodule presenteerden hun ideeën. Zo was er een prototype van een duurzame vinyl (muziek) langspeelplaat.   

Verder kwam ook Monique Peels, directeur Dienst Huisvesting en Facilitaire Dienst aan het woord die medewerkers en studenten informeerden over de binnen Fontys afgesproken lange termijn duurzaamheidsagenda. Het gaat dan om water- en energieverbruik maar ook  gebouwen, meubilair, catering en zelfs schoonmaakactiviteiten. Overal komt duurzaamheid aan bod en probeert Fontys de milieubelasting en de CO2-uitstoot te verminderen. Zo liet Monique de nieuwe duurzaam ontwikkelde sta/zitbureau ’s en bureaustoelen zien van vaste leverancier Gispen, die niet eens zo heel erg duur zijn.
Duurzame Zit/Sta-meubilair van Gispen
 
directeur Huisvesting & Facilitaire Dienst Fontys mevr. Monique Peels 

Fontys doet ook al enige jaren mee met de binnen Hogescholen en Universiteiten ontwikkelde duurzaamheidsmonitor, de SustainaBul . Voor bedrijfsvoering haalde Fontys afgelopen jaar de hoge score van 79 op een schaal tot 100.  









 
Verder werd verwezen naar de Fontysnieuwbouw Stappegoor in Tilburg en de recente Sporthogeschool in Eindhoven waar in de gebouwen veel duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd. In het kader van  duurzame mobiliteit zijn er ook plannen om een kleine zelfsturende, elektrische auto, de Amber, te gaan aanschaffen die studenten kunnen reserveren, gebruiken en afrekenen met een mobiele app. Het is nog een start-up waar Fontys graag in participeert.  Verder wil men ook het samen rijden stimuleren onder het motto: ”Co-students also co-riders”.  
prototype van plastic zeilboot
Zeer boeiend en bewustmakend was ook de korte lezing van de Engelsman Andrew Hall, die werkzaam is voor adviesbureau BeteoR,  maar samenwerkt met Ocean Ambassador Willemijn Peeters.
Willemijn Peeters (L) met maquette van  One minute boat 













Hall maakte duidelijk hoe groot de impact is van plastic op de wereld. Plastic bestanddelen  zoals bisfenol A  zit nu al in onze urine, in borstvoeding en in ons water en is bewezen schadelijk voor onze vruchtbaarheid. Het moet veranderen. Zie ook http://welzijnengezondheid.blogspot.nl/2017/09/plasticafval-groot-probleem.html

Spreker Andrew Hall van MeteoR
 
maquette van One Minute Boat
Samen hebben zij een prototype voor een catamaran zeilboot ontwikkeld, die grotendeels gemaakt zal worden van gerecycled plastic en zo’n 20 ton zal wegen. Dat is de hoeveelheid plastic, die wereldwijd iedere minuut  in zee terecht komt, want 90 procent van het plastic wordt slechts eenmalig gebruikt.  Samen willen ze via crowdfunding het benodigde bedrag bij elkaar brengen om de zeilboot te kunnen bouwen en zo bij te dragen aan de bewustwording van het plastic probleem.   
Ter gelegenheid van deze Duurzaamheidsdag is ook een "duurzame" wand onthult in Gebouw R3 van Fontys met een natuurlijke, groene bekleding als blijvend aandachtspunt. 
Groene Duurzaamheidswand R3
 

          Wie nog meer wil weten over circulaire economie zie hieronder:

vrijdag 12 mei 2017

Circulaire Economie heeft de toekomst.


Onderstaand artikel is in een ingekorte vorm verschenen als opinie artikel in het Eindhovens Dagblad op 18 mei 2017 onder de titel :"Ondernemers omarmen de circulaire economie"

 
 
Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht documentaire “Groene Dromen” werd woensdagavond 10 mei een Meet Up 040 bijeenkomst georganiseerd om met een groep van bijna 50 personen verder te praten over stand van zaken rondom duurzaam ondernemen  en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
In de documentaire die aan het begin van de avond in zijn geheel werd vertoond komen voorbeelden voorbij zoals een tropisch zwemparadijs in Rotterdam dat een broedplaats is geworden van nieuwe kleinschalige en duurzame initiatieven. Met behulp van adviezen van professor Günther Pauli is er een bedrijf ontstaan dat oesterzwammen kweekt over koffiedrap en zo afval omzet in een bruikbaar product en waarde. En andere inpandig initiatief probeert fruitafval om te zetten in een duurzaam leerachtig materiaal dat geschikt is voor verwerking tot tassen en schoenen. De uitdaging bestaat erin om net als in de natuur volledige gesloten kringlopen te krijgen. Inspiratie putten we daarbij ook uit de natuur zoals bij biomimicry.  http://fontysduurzaam.blogspot.nl/2013/12/3-mvo-biomimicry-of-de-natuur-als.html
In een circulaire economie wil men proberen indachtig de “Cradle tot Cradle” filosofie van de Duitse chemicus Braungart en Amerikaanse architect McDonough de materiaal- of grondstof-kringlopen volledig gesloten en dus duurzaam te krijgen. Geen afval meer, dat schadelijk is voor het milieu en verbrandt of gedumpt moet worden, maar afval is weer grondstof voor een ander economisch proces. Bijna tien jaar geleden zond Tegenlicht de documentaire “Afval is Voedsel” uit en die maakte in Nederland heel veel los. Opeens wilden bedrijven maar ook overheden ermee aan de slag. De Floriade in Venlo is een bekend voorbeeld geworden en ook een stuk A2 autowegtraject door de gemeente Maastricht is met een Cradle to Cradle visie ontwikkeld. Voor een uitgebreide beschrijving zie ook http://fontysduurzaam.blogspot.nl/2013/12/2-mvo-cradle-to-cradle-c2c.html
 
DSM - ceo Sijbesma
In dit Tegenlicht programma komen ook grote gevestigde bedrijven voorbij zoals Shell en  DSM. Aan de bestuursvoorzitter van DSM, de heer Sijbesma wordt bijvoorbeeld gevraagd hoe belangrijk duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in werkelijkheid is? In hoeverre kan een multinational en een beursgenoteerd bedrijf deze bredere, mondiale doelstellingen nastreven onder druk van financiële korte termijn eisen van de aandeelhouders. Een dilemma waar ook Unilever en Akzo Nobel last van hebben. DSM heeft de laatste jaren een ingrijpende strategische verandering ondergaan. Van chemisch bedrijf met bulkproducten zoals kunststofkorrels en kunstmest heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een specialistische leverancier van voedingsstoffen en vitaminesupplementen en is daarin zelfs de grootste ter wereld. Sijbesma ziet daarin een grote verantwoordelijkheid want deze producten zijn van levensbelang voor de mensheid, nu en in de toekomst. Dat vraagt uiteraard om een duurzame aanpak. Grondstoffen en energie moeten hernieuwbaar zijn ook voor generaties na ons. Het klimaat en het milieu moeten zoveel mogelijk beschermd worden want er is maar één aarde.
Links Moderator Michael Dawkins en rechts Bas Luiting
In het pand van SingularityU  op Strijp-S waar de bijeenkomst gehouden werd kwamen ook nieuwe initiatieven aan bod. Zo vertelde trainer circulaire economie Bas Luiting en zelf ook zelfstandig ondernemer over zijn project om van de doppen van kunststof petflessen een meer duurzaam product te maken. Hij heeft daarvoor een lego-achtige vorm gemaakt van kunstofblokken voor volwassenen . Met deze bouwstenen kun je allerlei gebruiks- en kunstvoorwerpen maken  zoals tafels, kasten en sculpturen. Deze worden geleend aan belangstellende, maar de grondstoffen blijven in bezit van het bedrijf. Eerder had Luiting van afbreekbaar bioplastic kabelgoten gemaakt voor kantoortoepassingen. De ondernemer is daarnaast ook actief voor MVO-Nederland en hij geeft al jaren trainingen over circulaire economie. Zo heeft hij ook ontwerper en jeans verkoper Bert van Son geïnspireerd waaruit de volledig recyclebare jeans is ontstaan die nu als MUD Jeans in 23 landen te koop is. Met nieuwe technieken is het mogelijk nieuw garen te maken van oude spijkerbroeken en kunnen voor 40 % in nieuwe jeans worden hergebruikt. Hetzelfde geldt voor de indigo verfstof . Woensdag 17 mei 2017 is uitgeroepen  als Wereld Recycling Dag. Allemaal bedoelt om mensen bewust te maken van de noodzaak om te streven naar een duurzame economie. 
Links Michael Dawkins met rechts Hein van Tuijl
Verder kwam ook onder leiding van moderator Michael Dawkins, de directeur Hein van Tuijl van EPEA Nederland en gevestigd in Eindhoven aan het woord. EPEA is het enige geautoriseerde onderzoek- en adviesbureau dat de Cradle to Cradle visie in Nederland mag uitrollen en bedrijven ondersteunt en begeleidt bij het verder sluiten van hun materiaal- en energiekringlopen. Zij geven ook keurmerken af in categorieën goud, zilver en brons. Van Tuijl vertelde dat de circulaire economie door steeds meer bedrijven wordt omarmd en dat er een onderlinge gezonde concurrentie is ontstaan om het steeds beter te doen. Het is namelijk een lang traject om alle kringlopen te sluiten en zeker als je ook de toeleverende keten van bedrijven meeneemt. Een prima voorbeeld zien we in de branche van vloerbedekking waar Desso en Interface alsmede een Zwitsers bedrijf Rohner Textil al jaren met Cradle to Cradle in de weer zijn en dat heeft geleid tot verrassende producten zoals een vloerbedekking die ook de lucht zuivert of meer licht reflecteert, de air- en lightreflection-master.  Als een product in meerdere opzichten gezond en duurzaam is en productieketens gesloten zijn, waardoor geen grondstoffen of kwaliteit verloren gaat, dan moet dat ook tot steeds meer winstgevendheid leiden. Grondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder en je kunt de planeet niet belasten met afvalbergen of vervuiling. 
Funky Phone inzamelpunt
De derde persoon en ondernemer die aan het woord kwam was Timmy de Vos die een ludieke inzamelingsactie heeft opgezet voor mobiele telefoons en elektronisch afval . Onder de naam E-Waste race en E-waste Arcades probeert hij via scholen zoveel mogelijk oude, niet meer gebruikte telefoons in te zamelen en verantwoord te laten verwerken zodat ze niet in Azië terecht komen waar met ongezonde kinderarbeid de bruikbare stoffen eruit gehaald worden. Als dank krijgen de scholieren een leuke game.
Links Timmy de Vos en rechts Heijn van Tuijl van EPEA
 Met het aanwezige publiek werden meerdere vragen en dilemma’s besproken. Gaat het snel genoeg of veel te langzaam deze circulaire economie?  Wie moeten het voortouw nemen;  de grote bedrijven, de overheid of juist startups ? Natuurlijk kun je in twee uur geen weloverwogen conclusies trekken en bovendien is de achtergrond en voorkennis van de aanwezigen (te) zeer verschillend. Een van de bezoekers vertelde dat hij werkzaam was voor DAF/Paccar en dat de nieuwe truck 7% minder diesel verbruikt dan zijn voorganger. Een geweldige prestatie vond hij. Toch denk ik dat DAF/Paccar de signalen uit de omgeving niet goed heeft opgepikt. Tesla maar ook het Nederlandse VDL zijn bezig met de ontwikkeling van een volledig elektrische vrachtauto. VDL heeft in Eindhoven een veertigtal elektrische stadsbussen aan het draaien en heeft er dit jaar al 200 in Europa verkocht. Belangstelling is er van uit de hele wereld, ook al is de actieradius nog maar 75 km. Daarna moeten de accu's weer worden opgeladen. Er zijn ook al vrachtauto’s op waterstof. Zo heeft een  team van de TU/e zelfs een elektrische formule 1 auto ontwikkeld. Door een ander TU/e team is al succesvol een elektrische motorfiets ontwikkeld en uitgetest met een reis om de wereld. De motor heet de Storm. Kortom , we moeten definitief af van fossiele brandstof en een duurzame energiebron zoals elektriciteit heeft de toekomst.  
 
Elektrische motorfiets TU/e Storm
Het was de commissie Brundtland die voor het eerst het begrip duurzaamheid introduceerde en dat is nu niet meer weg te denken. Het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs maakt duidelijk dat ook landen weten dat er een grote inspanning moet worden geleverd om de opwarming van de aarde in te perken en de CO2 uitstoot drastisch te reduceren. We moeten daarom af van fossiele brandstoffen en overstappen op hernieuwbare energiebronnen. Zelfs multinationals zoals Philips, Shell en Unilever vragen overheden om drastische wetgeving en dat is uniek.
Dat het onderwerp circulaire economie belangrijk is blijkt ook wel uit het feit dat een aantal collega's bij Fontys een minor Circulaire Economie hebben ontwikkeld die binnenkort van start gaat. In het hoger onderwijs hoort dit onderwerp een belangrijke plek te krijgen en moeten studenten op de hoogte zijn van de actuele inzichten.
 Niet alleen wereldverbeteraars en regeringen roepen op tot actie, maar nu zijn het zelfs de grote ondernemers. Het is vijf voor twaalf en we moeten wel.   
Een groot onderzoek van het CBS heeft angetoond dat in 2014 maar 9% van alle gebruikte materialen in de Nederlandse economie afkomstig zijn van recycling. Daar is dus nog heel veel te winnen. Ook omdat we wel 80% hergebruiken van ons afval. Voor papier, karton en glas is dat nog hoger maar voor plastic veel lager.              

donderdag 23 maart 2017

Triodosbank overschrijdt drempel

Onderstaand artikel is ook als opiniestuk gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad op 24 Mei 2017.
Triodos bank geeft  0% rente  op betaalrekening.
Groot was de verrassing toen tijdens het 20.00 uur NOS-journaal woensdagavond opeens het logo van de Triodosbank opdook en daarna de mededeling dat zij vanaf nu nul procent rente geven op tegoeden van betaalrekeningen.    In een kort interview met een van de directieleden, Mathijs Bierman van de Triodosbank werd een toelichting gevraagd en daar hoorden we twee argumenten. De eerste reden was dat de Triodosbank vergeleken met de andere grote vier banken (ING, ABN/AMRO, Rabo en SNS) altijd al een lager rentepercentage hanteerde, vanwege haar duurzame investeringen. Verder werd als tweede reden de Europese Centrale Bank genoemd , die nog steeds bijna gratis geld beschikbaar stelt aan banken om de economie weer een duwtje te geven. Hieruit zou je kunnen afleiden dat je beter geld van de ECB kunt aantrekken dan van particulieren, want dat zou “duurder” zijn.
Toch bleef het maar door mijn hoofd spoken. Deze bank die in 2009 nog door de Engelse Financial Times uitgeroepen werd tot meest duurzame bank.
Triodos heeft  in Nederland een voortrekkersrol vervuld wat betreft duurzame investeringen in landbouw, energiewinning, hypotheken en andere initiatieven en gestart is door een aantal bevlogen antroposofen, die met geld een maatschappijverandering wilden bewerkstelligen. Zo onderscheiden zij een drieledig karakter van geld, namelijk koopgeld, leengeld en schenkgeld. Dat zie je ook nog terug in hun naam en logo. Deze pioniersbank is nu gesetteld en volwassen geworden en lijkt nu zijn hand te overspelen door rekeninghouders arrogant te negeren. Het is een belangrijke psychologische  en morele grens, die nu overschreden wordt. Lage rente vergeleken met oplopende inflatie betekent al een waardevermindering, maar helemaal niets krijgen en wel flinke renteboetes betalen bij rood staan voelt als onrechtvaardig.  
Dit besluit kan kapitale gevolgen krijgen want de rol van banken is fundamenteel aan het veranderen door de digitale internetmogelijkheden. We hebben al aanvullende munten op de officiële valuta, we hebben al een puur digitale munt (bitcoin) waar banken geen zeggenschap over hebben. Er zijn legio crowdfunding websites waar burgers zelf actief ondernemers en maatschappelijke projecten kunnen steunen door een stukje aandeelhouderschap of voor kleine leningen. Dat kan gemakkelijk buiten banken om. De Triodosbank kan in de toekomst ècht overbodig worden en dat realiseert men zich kennelijk niet. Het inmiddels bekende motto "volg je hart en vooral gebruik je hoofd" geldt zeker ook voor de eigen directie. We leven in een stakeholderswereld waar alle deelnemers meetellen.
Nu is men nog trots op de mooie groeicijfers in 2016 zoals € 13,5 miljard beheerd vermogen (groei 9%) en een balanstotaal van ruim € 9 miljard. Netto winst € 29 miljoen (wel 28% lager dan in 2015) en dat allemaal met ruim 650.000 rekeninghouders.  
Nadenkend over het eerste argument dat de Triodos altijd al lagere rentes gaf is zeker ook niet vanzelfsprekend en steekhoudend. Vergeleken met de big four heeft de Triodos:
1.     Geen landelijk duur netwerk van bankfilialen.
2.     Geen riante beloningsregelingen met giga-salarissen en bonussen. Zij proberen een Tinbergen factor van 10 te hanteren en het hoogste salaris van CEO Peter Blom bedraagt ruim € 2,5 ton.  
3.     De meeste duurzame leningen en investeringen blijken rendabeler te zijn dan niet duurzame leningen en geven dus een beter rendement, zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken.
4.     Minder hoge reserves nodig dan de andere grote banken, die nu kampen met extra veel boetes voor manipuleren Liborrente, te hoge kosten voor rentederivaten, woekerpolissen en te hoge kosten voor hypotheek oversluitingen. Voorlopig lijkt het alsof de Triodosbank hier allemaal niet aan heeft meegedaan.  
Samenvattend betekent dit dus dat de totale bedrijfskosten bij de Triodosbank veel lager kunnen en moeten zijn dan bij de andere grootbanken en dat ze dus een betere brutomarge halen en juist iets meer rente zouden kunnen geven.  Nu  Triodos kennelijk het pad volgen van de andere banken, zullen meer rekeninghouders andere keuzes gaan maken. Dit is geen bank meer van idealen!  

Update 2020 
Medio april maakt de Triodosbank bekend, als eerste en nog enige bank van Nederland, om negatieve spaarrente te gaan berekenen op tegoeden van meer dan  € 100.000  vanaf juli 2020.  Oppervlakkig gezien zou je kunnen denken dat het bijdraagt aan de verkleining van vermogensongelijkheid, wat de rijken moeten zelfs inleveren op hun saldo terwijl de kleine spaarders ontzien worden. Toch is het een blazoen op het imago van wat ooit de vernieuwende bank van idealen was. Dit financiële beleid strookt totaal niet met hun duurzaamheidsimago.  

Update 2023
Activist Pieter Lakeman heeft namens 800 mensen (rekening- of certificaathouders) via Stichting Red Triodos een claimzaak aangespannen tegen (oud-)bestuurders van de Triodos bank, waaronder bestuursvoorzitter Peter Blom, vanwege wanbeleid. Daarnaast lopen ook nog zaken in Spanje en België . Verder zijn certificaathouders ontevreden en hebben ook een enquête procedure aangevraagd bij de Ondernemingskamer. 
Dit zorgt allemaal voor slechte PR voor de bank en een negatief imago.
   

dinsdag 28 februari 2017

Slotenservice: een noodsituatie !

Vrije markt of Oplichting ?
Stel je trekt als student je binnendeur dicht voor een weekendje ouders en als je daarna weer terugkeert blijkt dat je de sleutelbos bij je ouders hebt laten liggen en dat je ook geen reservesleutel bij de hand hebt. Stom natuurlijk., maar het kan gebeuren.
Toch maar even de ouders bellen om te vragen hoe we dit gaan oplossen. Gelukkig zijn die bereid vanuit Brabant naar Zuid- Holland te rijden om de sleutels te komen brengen.  Na  een anderhalf uur durend ritje  is de dochter blij de ouders te zien met de sleutels. Komen jullie nog even koffie drinken? Ja, natuurlijk. Dan slaat de pech voor de tweede keer toe als blijkt dat met de goede sleutel die ook in de cilinder past de deur niet geopend kan worden. Ergens lijkt de cilinder te haperen.

Het is zondagmiddag en we kunnen niets beters bedenken dan op internet een telefoonnummer  te zoeken  van een slotenreparatieservice . Google helpt ons uit de brand en als eerste komt Slotenmaker Dag en Nacht bovendrijven met nummer en dus meteen gebeld. Vol spanning wachten we op het vervolg en gelukkig wordt er opgenomen en  wordt ons toegezegd dat er binnen een uur een monteur zal zijn op het eigen adres. Hè, hè, gelukkig en wij slaken een zucht van verlichting. We vragen nog even snel wat de verwachte kosten ongeveer zijn. Dat is moeilijk te zeggen wordt ons verteld, want we weten nog niet wat er verholpen moeten worden. Dat klinkt aannemelijk. Alleen de voorrijkosten zullen rond de € 37 zijn excl. BTW, dat is wel alvast heel zeker. Dat klinkt redelijk, want ze werken uiteraard door heel Nederland.   De telefoniste houdt belofte want inderdaad is de monteur zelfs eerder dan beloofd aanwezig. Een grote stoere knul, die in een overall op stap was met daarbij het opvallende logo van DAF op zijn borst. Dat voelde meteen vertrouwd, want wij komen ook uit de buurt van Eindhoven en maakten grapjes over Brabanders.  
 
Met de gewone sleutel wordt opnieuw geprobeerd om het slot van de binnendeur te open en verdomd… nu gaat hij wel open. Toch demonteert de monteur de cilinder en weet ons ervan te overtuigen dat de cilinder waarschijnlijk toch beschadigd is en een volgende keer weer zal kunnen weigeren. Voor de zekerheid  laten we ons toch een nieuwe cilinder adviseren die hij gelukkig ook bij zich heeft. Terloops vraag ik wat de kosten daarvan zijn en ben met stomheid geslagen als hij doodvrolijk iets van € 189 zegt . Hij hoeft niet eens prijslijsten ervoor te raadplegen want kennelijk is het een veelvoorkomend euvel. Watblief …, Is die soms van edelmetaal,  probeer ik nog als grapje ?  Doe dan maar een tweedehandsje, die ons tijdelijk uit de brand zal helpen zodat we de maandag daarna zelf een nieuw slot van bijvoorbeeld Karwei kunnen kopen en monteren.  "Ja, dat is goed maar dan moet ik even kijken in mijn wagen", antwoordt de monteur. Dat doet hij ook, maar vervolgens moet hij ons teleurstellen met de mededeling dat hij geen tweedehands cilinder heeft. Uiteraard wel een nieuw cilinderslot met drie sleutels. In luttele seconden moet je dan alle scenario’s afwegen: doen of niet doen? Welke alternatieven zijn er? Kan ons kind dan gewoon slapen in haar woning etc.  De uitkomst is een beteutelend ja.. laten we dan toch maar gaan voor het nieuwe slot.
In hooguit vijf minuten zat het de nieuwe cilinder erin en inclusief demontage is het niet meer dan vijftien minuten arbeidstijd geweest . Of ruim genomen inclusief overleg, zoeken in de auto en uitschrijven van de rekening hooguit een half uur. 
De schrik sloeg pas echt toe toen we de rekening onder ogen kregen en of we even € 370,26 wilden afrekenen.  Een optelsom van voorrijkosten (zoals afgesproken) € 39,- excl . BTW, dan de wat aparte post “inzet deuropening “ voor € 49. Dat lijkt een redelijk uurtarief voor een monteur , maar hij had hooguit een half uur werk.  Daarna nog een verdubbeling van dat bedrag want het was zondag en dus geldt 100% toeslag . Logisch toch en uiteraard nog de cilinder voor € 189 !? Over dit alles nog eens 21% BTW  en je komt bij die € 370 uit. Kennelijk mag je over arbeid en materiaal hetzelfde percentage rekenen. Op de rekening zie ik ook de naam van het bedrijf “Slotenmakers Dag en Nacht” uit Helmond en vandaar dus het DAF logo.
Heel slim van dit bedrijf om een landelijke service te bieden door jonge monteurs weekenddiensten te laten draaien in de Randstad. In een halfuur heeft hij waarschijnlijk ongeveer zijn netto weekloon verdiend. Natuurlijk moet het bedrijf aan Google en andere zoekmachines veel geld betalen om steeds bovenaan de lijst te komen, maar het werkt !
Nemef complete binnendeur deurslotset incl. cilinder  
 
Toch blijf ik met het wrange gevoel zitten dat er misbruik is gemaakt van een noodsituatie en bij een kwetsbare groep (studenten) en dat ik daar grof voor moet boeten of zelfs voor wordt "opgelicht". 
Waar houdt de vrije markt op en waar begint de oplichting?   
Uiteraard ben ik meteen gaan zoeken op internet bij Karwei naar de prijs van cilindersloten. En wat blijkt. Een complete deurslotset voor een binnendeur met drie sleutels, cilinder en afdekplaten kost maar € 67,50  incl. BTW en dat is een consumentenprijs . Het gaat om het  merk NEMEF, dat zelfs toonaangevend is  en van zeer goede kwaliteit is. Bedrijven krijgen  bovendien groothandelsprijzen en zijn dus veel goedkoper uit. Als we dat verschil laten zitten betaal ik ruim het vijfvoudige voor een gewoon cilinderslot 
Welke Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan hiertegen optreden?
Moet ik het tv programma “Kannietwaarzijn” inschakelen en publiekelijk aan “naming and shaming” doen? 
Moet ik het consumentenprogramma  Kassa of Radar hierop attenderen en er een landelijk item van maken en gaan inventariseren hoeveel mensen dit nog meer is overkomen??
Mijn eerste stap is nu richting de slotenmaker geweest en die heb ik via zijn website een bericht gestuurd en mijn klacht hebt kenbaar gemaakt . Het bedrijf mag als eerste reageren.      
 
Uitgebrachte nota van het bedrijf uit Helmond.
Toen ik na twee dagen geen reactie kreeg van het bedrijf heb ik formeel een klacht tegen een bedrijf ingediend bij de ACM. Een dag later kreeg ik al een telefoontje van de afdeling Consuwijzer met het advies om eerst rechtstreeks bij het bedrijf een officiële klacht in te dienen omdat het een onredelijke prijs is en dat onderbouwt met een prijsopgave van een vergelijkbaar cilinderslot van Karwei of Gamma. Dan wel liefst aangetekend en schriftelijk aanleveren. Dat heb ik nu ook gedaan en is de teller alweer € 10 hoger. Na een week kwam de aangetekende brief echter onverrichterzake weer retour. Kennelijk bestaat het adres van de factuur opeens niet meer. Andere postadressen vind ik zo vlug niet, dus besluit ik om de email te gebruiken van dit bedrijf. Ook dan komt deze meteen retour want afzender is kennelijk onbekend ??!!   
Mochten deze "onderhandelingen" met het bedrijf niets opleveren, dan kan ik nog naar de Geschillencommissie. De ACM doet echter zelf niets en geeft alleen dit algemene advies en dat is teleurstellend. Een brief van deze instantie zou veel meer impact hebben, maar we zullen zien.
Al zoekend op Internet kom ik plotseling op een Radar website uit en zie daar een klacht van iemand anders over hetzelfde voorval met legio reacties. Zie  https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=90&t=166873 Het slachtoffer was nog veel meer geld kwijt maar stelt dezelfde hamvraag : "Is dit geen oplichting? Het blijkt een beerput te zijn die al enkele jaren ook de aandacht heeft van Radar op tv. Zie ook http://opgelicht.avrotros.nl/dossiers/item/5881/
Kennelijk helpt dit allemaal niet en kun je aangifte doen bij de politie of branche-organisatie. 
Er is ook een brancheorganisatie met de naam Nederlandse Sleutel en Slotenspecialisten Gilde (NSSG) met een website waar ook vele klachten zijn binnengekomen. Zie   http://www.nssg.nl/index.php/nieuws 
Opeens realiseer ik me dat deze oplichting duizenden malen zijn gebeurd en al over meerdere jaren en dat consumentenprogramma's er uitvoerig aandacht aan hebben besteedt, maar dit leidt niet tot enige verbetering. Het is nu aan de overheid of toezichthouders om op te treden. Kom op ACM ! 
Na enige dagen krijgen ik onderstaande reactie van de ACM/Consuwijzer.
 
Geachte heer Thelosen,
 
Hartelijk dank voor uw bericht van 10  maart 2017. Hierin geeft u aan dat slotenmakers massaal consumenten misleiden. U verwijst hierbij ook naar een eerdere klacht van u.

U wilt hiervan melding doen bij ConsuWijzer. Wij stellen het op prijs dat u de moeite hebt genomen om uw klacht/tip bij ons te melden.
 
Wat is het belang van uw melding?
ConsuWijzer registreert uw melding voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ACM gebruikt uw melding om te zien waar problemen zijn. Krijgt ACM één of meer meldingen over een bedrijf? En houdt het bedrijf zich misschien niet aan de regels? Dan kan ACM een onderzoek starten. En als het nodig is bijvoorbeeld een boete geven.
 Wanneer komt ACM in actie? Is één melding voldoende voor het starten van een onderzoek?
Ja, één melding kan voldoende zijn. ACM beslist of zij een onderzoek start naar een bedrijf. En of er na het onderzoek verdere actie nodig is.
 *Laat ACM mij weten of zij in actie komt na mijn melding?
Nee, ACM laat u niet weten wat er gebeurt met uw melding. Dat kan het onderzoek namelijk ongunstig beïnvloeden. Bedrijven weten niet altijd dat ACM hen onderzoekt. Ook kan het zijn dat het bedrijf zich toch aan de regels houdt. Het bedrijf krijgt dan onterecht een slechte naam. ACM geeft daarom pas na het onderzoek informatie aan de buitenwereld. Als na een onderzoek blijkt dat een bedrijf de regels heeft overtreden kan ACM dat bekend maken op www.consuwijzer.nl
 en op www.acm.nl.
 
Lost ConsuWijzer uw probleem met een bedrijf op?
Nee. ConsuWijzer vertelt u wat uw rechten zijn en geeft u advies over hoe u uw recht kunt halen. U kunt dan zelf actie ondernemen om uw probleem op te lossen.
  
Hebt u nog vragen? 
Als u belt, vragen we naar uw contactnummer. Dat nummer is 100548607.
 
Met vriendelijke groet,

ConsuWijzer
 
Voor mijn gevoel ben ik weer een stap verder gekomen, want ik word nu kennelijk serieus genomen en krijg een "contactnummer" en de ACM "kan" een onderzoek starten ! Daar houdt het goede nieuws dan ook verder mee op, want of en wanneer de ACM iets gaat ondernemen blijft onduidelijk en kennelijk willen ze daar ook helemaal niet op worden aangesproken. Dat is toch een weinig transparante werkwijze. Uiteraard kunnen ze niet voor ieder hakkefietje in actie komen, maar als er toch honderden  gedupeerden zijn en de bedragen oplopen tot duizenden Euro's is het toch serieus genoeg. Of niet? 
 
De consumentenbond heeft in haar mei-nummer van 2017 ook drie bladzijden gewijdt aan de "te dure slotenmakers". Zij beschrijven een aantal voorbeelden waarbij particulieren tot zelfs wel € 1000 moesten betalen.  Verder heeft de Consumentenbond een soort undercover actie uitgevoerd door in het geheim drie firma's te bellen en laten komen voor een gesloten deur en daarbij alles gefilmd.  Die zijn  nu ook op You Tube terug te zien. De consumentenbond moest zelf ook bedragen afrekenen van respectievelijk € 331,  € 330 en € 242. Allemaal veel te duur natuurlijk en een vorm van oplichting.  Men blijft echter steken in goedbedoelde adviezen voor de burger in plaats van deze bedrijven voor de rechter te slepen.
 
 
Begin juni had ik nog steeds niks gehoord van de ACM en dus besloot ik om weer een stapje verder te gaan en een klacht over ACM in te dienen bij de Nationale Ombudsman in de hoop dat deze extra druk misschien wel iets oplevert. Uiteindelijk kreeg ik onderstaande reactie van de Ombudsman en moet ik dus feitelijk terug naar de ACM.


Geachte heer Thelosen,
 
Onlangs hebt u zich tot de Nationale ombudsman gewend. Naar aanleiding daarvan heb ik u aangegeven dat ik graag telefonisch contact met u zou willen om de kwestie te bespreken. Gezien uw onderstaande reactie stuur ik u nu deze e-mail. Mocht u hierna alsnog behoefte hebben aan telefonisch contact, dan kan dat uiteraard ook nog.
 
De klachtenprocedure
De Nationale ombudsman behandelt klachten over concrete gedragingen van overheidsinstanties. Wij zijn een tweedelijns klachteninstantie. Dit brengt mee dat voor zover u hebt beoogd om over gedragingen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een klacht in te dienen, u deze klacht eerst bij de ACM moet indienen. Meer informatie over de klachtenprocedure van de ACM, vindt u via deze link:
 
 
Wanneer u de klachtenprocedure hebt doorlopen en u het vervolgens niet eens bent met de reactie op uw klacht, dan kunt u zich tot de Nationale ombudsman wenden. Wij zullen op basis van de dan beschikbare informatie beoordelen of de Nationale ombudsman iets voor u kan betekenen.
 
Hebt u nog vragen?
Wanneer u over deze brief nog vragen hebt, dan kunt u contact met mij opnemen. U kunt mij op werkdagen bereiken via onderstaande contactgegevens.
 
 
Met vriendelijke groet,

 mevrouw mr. C.O.L. Luttmer
onderzoeker

Bureau Nationale ombudsman
Postbus 93122
2509 AC Den Haag

Telefoon +31 70 356 35 65
Fax +31 70 360 75 72
bureau@nationaleombudsman.nl


Wordt vervolgd.
Dus heb ik via de website van de ACM alsnog een klacht ingediend en toegelicht m.b.t. onduidelijke procesgang. Korte tijd later kreeg ik een email met een vraag naar het dossiernummer en dat heb ik doorgegeven.
 
Geachte heer Thelosen,
 
Hiermee bevestig ik de ontvangst van uw klacht. Als klachtenfunctionaris van ACM behandel ik klachten in de zin van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb). Daarbij gaat het om klachten over de wijze waarop u door medewerkers van ACM bent bejegend. Voor ik uw klacht verder ga behandelen, zou ik eerst graag de betrokken afdeling bij ACM om opheldering vragen. Als uw klacht via die weg is op te lossen, heeft dat de voorkeur. Als dat niet lukt, dan kan ik uw klacht via de formele procedure van de Awb behandelen. Dat betekent dat u in een hoorzitting de mogelijkheid krijgt om uw klacht nader toe te lichten. Daarna zal het bestuur van ACM een beslissing op uw klacht nemen.
 
In uw klacht geeft u aan dat u eerder bij ACM een klacht heeft ingediend over het bedrijf Slotenmaker 24/7 en dat u van de ACM een dossiernummer heeft gehad. U heeft echter nog geen bericht van de ACM gehad over wat er met uw melding wordt gedaan. Om bij de betrokken afdeling om opheldering te vragen, zou ik graag van u het dossiernummer vernemen. Als u eerdere mail- of briefwisseling heeft met de ACM over dit onderwerp, zou ik die graag van u ontvangen. Ik kan daarmee de betrokken afdeling benaderen.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Erik van Leeuwen
Klachtenfunctionaris Autoriteit Consument en Markt
 
 
Muzenstraat 41
2511 WB Den Haag
T: +31 70 7222602
M: +31 6 31035834
Postbus 16326
2500 BH Den Haag
 
 
 
Weer enige tijd later kreeg ik daarover een telefoontje met de vraag wat mijn klacht/bezwaar inhield. Dat heb ik voor de zoveelste keer toegelicht. De ACM, in de persoon van de klachtenfunctionaris de heer Erik van Leeuwen, lichtte daarna alleen toe dat dit de gangbare procedure is waarbij ze geen openheid of terugkoppeling geven aan de persoon of instantie die de klacht heeft ingebracht. Zogenaamd onder het mom dat dit een risico zou kunnen vormen voor het onderzoek (?). Stel dat de ACM  zou melden dat men wel een nader onderzoek gaat doen dan zou dat in de media kunnen komen en "lijken" alsof de overtreding en klacht al is toegekend. Dat kan en mag natuurlijk niet. Mijn verweer was dat ik alleen om een verantwoording over de procesvoortgang vraag en dus geen inhoudelijk standpunt. Dat laatste wil je pas nadat het onderzoek is afgerond en er een standpunt ligt. De klachtenfunctionaris van Leeuwen zou mijn standpunt intern inbrengen, maar vooralsnog is dit de gangbare procedure.  Helaas, pindakaas, Dat betekent dat ik weer terug kan naar de Nationale Ombudsman.
 
Op maandag 17 juli ontving ik een nieuwe email van de ACM
 
Geachte heer Thelosen,
 
Ik heb inmiddels vernomen dat u telefonisch contact met de heer Barkhuysen van de ACM heeft gehad. De heer Barkhuysen heeft u nader toegelicht wat het beleid is van de ACM met betrekking tot individuele meldingen van consumenten. Van een telefoongesprek wordt gewoonlijk geen schriftelijke weergave verstrekt.
 
Voor wat betreft het afhandelen van klachten het volgende. Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht voorziet in een procedure waarbij u als klager in de gelegenheid wordt gesteld om uw klacht nader toe te lichten. Dat gebeurt in een hoorzitting op het kantoor van de ACM. Daarna zal ik het bestuur van de ACM adviseren over de afhandeling van uw klacht. Het bestuur neemt uiteindelijk de beslissing op uw klacht. Met nadruk vermeld ik dat ik als klachtenfunctionaris alleen een oordeel kan geven over de wijze waarop u door de ACM bent bejegend. Dat betekent dat ik bijvoorbeeld kan nagaan of naar behoren door de ACM te woord bent gestaan, tijdig teruggebeld bent en ook anderszins behoorlijk bent behandeld. Ik mag niet het beleid van de ACM of een door de ACM genomen besluit beoordelen. Het woord daarover is uiteindelijk aan de rechter. Ik kan daarom ook niet beoordelen of de ACM terecht niet na iedere melding tot handhaving overgaat.
 
Graag zou ik van u vernemen of u uw klacht graag nader wilt toelichten in een hoorzitting of eventueel op een andere manier. Als u dat beter uitkomt, kan dat bijvoorbeeld ook telefonisch.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
  
Met vriendelijke groet,
 
Erik van Leeuwen
Klachtenfunctionaris Autoriteit Consument en Markt
 
 
Muzenstraat 41
2511 WB Den Haag
T: +31 70 7222602
M: +31 6 31035834
Postbus 16326
2500 BH Den Haag
 Na de tekst meerdere malen te hebben doorgelezen heb ik voor mezelf besloten om geen gebruik te maken van het recht om mijn klacht nog persoonlijk te komen toelichten in een hoorzitting op het kantoor van de ACM omdat de klacht volgens mij glashelder is. Wel zal ik het eindoordeel vragen van de klachtenfunctionaris aan het bestuur van de ACM ten aanzien van de verdere klachtafhandeling dat kennelijk geen inhoudelijk oordeel maar slechts een procedureel oordeel is. 

Wordt vervolgd

Eindelijk begin 2022 is er een veroordeling van de website met een behoorlijk bedrag dat zou moeten afschrikken.