dinsdag 10 oktober 2017

Dag van de Duurzaamheid en FontysFontys en Circulaire Economie
 
Op 10/10/2017 zijn er landelijk vele activiteiten ter ere van de Dag van de Duurzaamheid, zo ook op Fontys.

lid RvB Fontys Hans Nederlof
 
Vanaf negen uur in de ochtend was de aftrap door een lid van het College van Bestuur van Fontys, Hans Nederlof , die een uitgebreide opsomming gaf van activiteiten, projecten en opleidingen binnen Fontys die draaien om Duurzaamheid en Circulaire Economie. Fontys heeft in haar slogan “Denk Groter” en “Wij leiden op voor de studenten van de toekomst” en dan kun je niet meer om deze thema’s heen. We moeten ons realiseren dat de aarde eindig is, de bevolking steeds toeneemt net als de belasting van het milieu en de aarde. Deze bewustwording moet er voor zorgen dat we herbruikbare, oneindige energiebronnen gebruiken en proberen kringlopen van grondstoffen tot en met eindproducten te sluiten.

Fontys heeft enige tijd geleden een minor Circulaire Economie ontwikkeld die erg succesvol is. Een aantal studenten van deze Fontys brede onderwijsmodule presenteerden hun ideeën. Zo was er een prototype van een duurzame vinyl (muziek) langspeelplaat.   

Verder kwam ook Monique Peels, directeur Dienst Huisvesting en Facilitaire Dienst aan het woord die medewerkers en studenten informeerden over de binnen Fontys afgesproken lange termijn duurzaamheidsagenda. Het gaat dan om water- en energieverbruik maar ook  gebouwen, meubilair, catering en zelfs schoonmaakactiviteiten. Overal komt duurzaamheid aan bod en probeert Fontys de milieubelasting en de CO2-uitstoot te verminderen. Zo liet Monique de nieuwe duurzaam ontwikkelde sta/zitbureau ’s en bureaustoelen zien van vaste leverancier Gispen, die niet eens zo heel erg duur zijn.
Duurzame Zit/Sta-meubilair van Gispen
 
directeur Huisvesting & Facilitaire Dienst Fontys mevr. Monique Peels 

Fontys doet ook al enige jaren mee met de binnen Hogescholen en Universiteiten ontwikkelde duurzaamheidsmonitor, de SustainaBul . Voor bedrijfsvoering haalde Fontys afgelopen jaar de hoge score van 79 op een schaal tot 100.  

 
Verder werd verwezen naar de Fontysnieuwbouw Stappegoor in Tilburg en de recente Sporthogeschool in Eindhoven waar in de gebouwen veel duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd. In het kader van  duurzame mobiliteit zijn er ook plannen om een kleine zelfsturende, elektrische auto, de Amber, te gaan aanschaffen die studenten kunnen reserveren, gebruiken en afrekenen met een mobiele app. Het is nog een start-up waar Fontys graag in participeert.  Verder wil men ook het samen rijden stimuleren onder het motto: ”Co-students also co-riders”.  
prototype van plastic zeilboot
Zeer boeiend en bewustmakend was ook de korte lezing van de Engelsman Andrew Hall, die werkzaam is voor adviesbureau BeteoR,  maar samenwerkt met Ocean Ambassador Willemijn Peeters.
Willemijn Peeters (L) met maquette van  One minute boat 

Hall maakte duidelijk hoe groot de impact is van plastic op de wereld. Plastic bestanddelen  zoals bisfenol A  zit nu al in onze urine, in borstvoeding en in ons water en is bewezen schadelijk voor onze vruchtbaarheid. Het moet veranderen. Zie ook http://welzijnengezondheid.blogspot.nl/2017/09/plasticafval-groot-probleem.html

Spreker Andrew Hall van MeteoR
 
maquette van One Minute Boat
Samen hebben zij een prototype voor een catamaran zeilboot ontwikkeld, die grotendeels gemaakt zal worden van gerecycled plastic en zo’n 20 ton zal wegen. Dat is de hoeveelheid plastic, die wereldwijd iedere minuut  in zee terecht komt, want 90 procent van het plastic wordt slechts eenmalig gebruikt.  Samen willen ze via crowdfunding het benodigde bedrag bij elkaar brengen om de zeilboot te kunnen bouwen en zo bij te dragen aan de bewustwording van het plastic probleem.   
Ter gelegenheid van deze Duurzaamheidsdag is ook een "duurzame" wand onthult in Gebouw R3 van Fontys met een natuurlijke, groene bekleding als blijvend aandachtspunt. 
Groene Duurzaamheidswand R3
 

          Wie nog meer wil weten over circulaire economie zie hieronder:

Geen opmerkingen: