donderdag 4 oktober 2012

MVO in praktijk
MVO bij Franke Nederland

Twee voltijd-studenten van Fontys Technische Bedrijfskunde, te weten Mark van den Boomen en Dirk van Bommel hebben in september 2012 hun afstudeeronderzoek afgerond bij Franke Nederland in Helmond. Dit bedrijf is van oorsprong Zwitsers met het hoofdkantoor in Aarburg. Er werken ruim 10.000 medewerkers in 37 landen en samen realiseren zij een omzet van 2 miljard Euro. Dit bedrijf is wereldwijd nummer 1 op het gebied van roestvrijstalen producten voor keukens. De hoofdvestiging is al langer actief op het terrein van duurzaamheid en publiceert jaarlijks een Sustainability-rapport.

Franke Nederland wil bij de beste bedrijven van haar branche behoren door middel van een al twee jaar lopend project op het gebied van World Class Manufactoring. Nu wil men ook flinke stappen gaan maken met betrekking tot milieu en duurzaamheid.

Beide studenten hebben tijdens hun Fontysstudie Technische Bedrijfskunde al kennisgemaakt met Duurzaam Ondernemen (DO in 2e jaar) en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO in 4e jaar).
Het boekje van oud-milieuminister Jacqueline Cramer “Duurzaam Ondernemen Uit en Thuis” uit 2005 is daarbij uitgebreid besproken. Het geeft een “duurzaamheids-inkijkje” in meerdere bedrijven.

De studenten hebben bij Franke Helmond een quick scan afgenomen overgenomen van Telos, een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Tilburg op het gebied van duurzaamheid. Aan het hoofd van dit instituut staat prof. K.Zoeteman die in 2011 ook een Toplezing heeft verzorgd voor alle medewerkers en studenten van Technische Bedrijfskunde.

Telos stelt in opdracht van provincies, steden of branches of bedrijven een duurzaamheidsmonitor samen waar toekomstig beleid en verbeteracties op afgestemd kunnen worden.
Deze PPP-scan kijkt naar 6 tot 7 verschillende aspecten op het gebied van people, planeet en profit (zie www.pppscan.nl ) en levert een totaalscore op per deelgebied.

Daarnaast hebben de studenten ook de medewerkers rechtstreeks gevraagd naar het belang van duurzaamheid binnen de organisatie. Die bleek erg hoog te zijn al worden mensen nu nog nauwelijks betrokken bij het realiseren van het MVO-beleid.
In de aanbevelingen pleit men dan ook voor het invoeren van de MVO-prestatieladder (zinvol in het kader van ISO 14001 en OHSAS 18001) en het aanstellen van een MVO-coördinator of deze functie onder te brengen bij de huidige QESH-coördinator (Quality, Environment, Safety en Health).
De inmiddels afgestuurde jonge bachelors hebben een 12-tal kritische prestatie indicatoren (kpi’s) opgesteld die het bedrijf streng gaat monitoren. Het onderzoek en de resultaten zijn een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven om duurzaamheid en MVO te implementeren.

Geen opmerkingen: