dinsdag 9 januari 2018

Ondernemer Engelsman van Eosta meest Duurzaam.


Trouw Prijsuitreiking Meest Duurzame ondernemer Engelsman (r) 
 
In het najaar van 2017 heeft Trouw weer de jaarlijkse ranglijst van honderd meest duurzame bedrijven, ondernemers en personen gepubliceerd. Dit jaar kwam deze eervolle uitverkiezing terecht bij pionier en Eosta oprichter Folkert Engelsman. Al enige jaren eerder viel deze eer ook te beurt aan de biologische winkelketen  Ekoplaza. De andere handelsbedrijven in deze biologische voedingssector zoals ODIN/Estafette en de Groene Band is die eer nog niet toegevallen. Wel is bekend geworden dat deze bedrijven, die beide zo'n 35 jaar oud zijn, eind januari 2018 zullen gaan fuseren.
De biologische handelsorganisatie Eosta is pas in 1990 opgericht in Waddinxveen door Folkert samen met zijn vriend en collega Willem van Wijk. Het bedrijf is uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming met meer dan honderd medewerkers en vertegenwoordigt zo’n duizend biologische en biologisch-dynamische telers uit zes continenten. De onderneming streeft enerzijds naar zakelijk en commercieel realisme maar tegelijkertijd ook sociaal idealisme. Dat betekent onder andere dat het HR-beleid zeer open en transparant is. Dus geen strakke functieomschrijvingen en prestatienormen voor het personeel, maar wel een brede inspraak en betrokkenheid.   

Uiteraard is biologische landbouw een noodzakelijke voorwaarde voor een duurzame  manier van groenten en fruit produceren en verhandelen zonder schade te berokkenen aan natuur en grond. De bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit blijven behouden wanneer we geen kunstmest, geen genetische gemanipuleerde zaden en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.  Het concept van een circulaire economie is uiteraard oorspronkelijk afkomstig uit de landbouw/veeteelt. In een ideale situatie is er een gesloten kringloop van energie en grond- en hulpstoffen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat een boerenbedrijf gemengd is en dus landbouw én veeteelt bedrijft en dat er ook een zekere minimale schaalgrootte nodig is.  Grondleger van de Biologisch Dynamische (afgekort BD en keurmerk Demeter) landbouwmethode Rudolf Steiner heeft hier in het begin van de 20e eeuw al de basis  voor gelegd.  

De waarden van het bedrijf worden ook gepresenteerd als bloembladen (zie onderstaande figuur). Het bedrijf Eosta ziet ook het belang van het kunnen traceren van hun producten. Waar komen de goederen vandaan,  hetgeen voor de voedselveiligheid van groot belang is. In het kader hiervan hebben ze ook een methode ontwikkeld om met een laserstraal producten zoals groente en fruit elektronisch te merken, waarmee ook veel plastic verpakkingsmateriaal bespaard wordt. Hiermee behaalde Eosta in 2017 een innovatieprijs, de zogenaamde Accenture Innovation Award in de categorie Future Food Solutions.  

  
Het bedrijf Eosta is verder ook in het nieuws geweest door het onthullen van de plannen en tekeningen voor een nieuw hoofdgebouw  in Waddinxveen. Dat gebouw zal in allerlei opzichten het meest duurzame, circulaire en klimaatneutrale gebouw worden van Nederland. De eerste steen is gelegd medio september 2017. Het gebouw is ontworpen door architect Thomas Rau en aan de bouw wordt momenteel gewerkt en deze zal medio 2018 gereed zijn. In totaal  zo'n 19.500 m2 en de bouwkosten bedragen € 22,5 miljoen.    
Ondernemer F..Engelsman in gesprek met Prins Charles 

Een actueel vraagstuk is momenteel de transparantie rondom de prijzen van een product. Biologische boeren klagen er bijvoorbeeld over dat hun producten wel eerlijke prijzen hebben omdat zij het ,milieu, de natuur en de maatschappij geen schade berokkenen. Gangbare boeren gebruiken extra chemicaliën, pesticiden en kunstmest die de bodem uitputten en ook het grondwater en milieu aantasten. Uit verschillende metingen blijkt ook dat de voedingsstoffen die erin zitten veel lagere concentraties hebben. De monoculturen en grootschaligheid in de gangbare landbouw verkleint ook de biodiversiteit en draagt minder bij aan de voedingsgezondheid. Samenvattend betekent dat de gangbare producten eigenlijk veel te lààg geprijsd zijn, omdat de externe en maatschappelijke kosten niét worden meegerekend. Daarom hebben de biologische boeren recent gepleit voor het afschaffen van de BTW op hun producten. Dat zou de vergelijking enigszins eerlijker maken.

 
 
Het bedrijf Eosta, heeft daarom dit jaar een nieuwe calculatiemethode ingevoerd onder de internationale term "True Cost Accounting", waarin alle kosten incl. milieukosten en CO2- uitstoot zijn meegenomen. Dit jaarrapport  is aangeboden aan Prins Charles en ook aan directeur Peter Bakker van het World Business Council for Sustainability (VN-orgaan). Dit zijn allemaal stappen richting een eerlijke, transparante prijs waarbij duurzame producten  extra voordelen hebben.         
 

Geen opmerkingen: