maandag 13 oktober 2014

Duurzame Top 100


 

Dit jaar viel Duurzaamheidsdag op 10 oktober. Op die dag vinden er jaarlijks vele activiteiten plaats in het hele land, geïnventariseerd en gecoördineerd door Urgenda.

Daarnaast is het traditioneel ook de verschijningsdatum van de Duurzame Top Honderd in een speciale bijlage van het dagblad Trouw. Het is een uitverkiezing van mensen die zich het meeste hebben ingezet voor het thema duurzaamheid.
Ieder jaar is het een bonte willekeurige verzameling individuen uit verschillende maatschappelijke gebieden. Meestal zijn het prominente hoogleraren zoals:

Jan Rotmans(10e),

Klaas van Egmond(21e),

Herman Wijffels(23e),

Jan Jonker(45e),

Jacqueline Cramer(90e) en

Louise Fresco (99e).


Van de groep politici zijn de belangrijkste:

Bas Eickhout (Europarlementariër en 1e),

Stientje van Veldhoven (2e Kamer D66 en  8e),

Esther Ouwehand(2e kamer PvdD en 15e),

Marianne Thieme (2e Kamer PvdD en 11e),

Liesbeth van Tongeren (2e kamerlid GL en 39e),

Sharon Dijksma (PvdA, staatssecretaris EZ en 57e) en

Ed Nijpels(1e kamer en 88e).

Persoonlijk heb ik grote moeite met de laatste twee in dit lijstje. Als prominente PvdA-er en VVD-er, wiens partijen nu samen in de regering zitten, kun je stellen dat het kabinet Rutte zeker niet vooraan loopt als het om duurzaamheid gaat. Dijksma heeft als Staatssecretaris portefeuille landbouw en milieu in portefeuille, maar haar beleidsplannen zijn niet echt vooruitstrevend. Van Nijpels is bekend dat hij een groot netwerker is en grossiert in vele tientallen nevenfuncties. Zo was hij bestuursvoorzitter van het ABP en commissaris bij de inmiddels failliete DSB bank en in beide gevallen is zijn rol daar omstreden.     
Daarnaast ook een hele serie vertegenwoordigers van ngo’s zoals:

Anne-Marie Rakhorst(22e) ,

Faiza Oulahsen (Greenpeace en 30e),

Willem Lageweg(41e),

Marga Hoek(directeur De Groene Zaak en 62e).  


Uit de Ondernemershoek herkennen we:

Paul Polman (Ceo Unilever en 4e),

Feike Sijbesma (Ceo DSM en 17e),

Peter Bakker (ex-CEO TNT en 19e),

Peter Blom (Ceo Triodosbank en 83e),

Ruud Koornstra (59e).

Opvallende afwezige is Frans van Houten (Ceo Philips). Op de internationale Sustainability AEX-index scoort Philips wel goed, maar vanwege de ontslagen en aangekondigde splitsing tussen de Lighting- en Medical Systemsdivisie ligt hij onder vuur.
Natuurlijk ook een hele lijst met minder bekende Nederlanders. Een aantal verdienen bijzondere aandacht.
Allereerst Daan Roosegaarde(5e), de industrieel ontwerper die met zijn bureau al vele innovatieve producten heeft gelanceerd. Binnenkort wordt het ontworpen interactieve fietspad met lichtgevende kiezels aangelegd tussen Nuenen en Eindhoven.

 
 
 
Thomas Rau (6e)  is ook een bijzondere verschijning op deze lijst als architect. Hij heeft prachtige duurzame gebouwen gerealiseerd in een organische stijl zoals hoofdkantoor Triodosbank en een aantal scholen. Recent het mooie nieuwe Christiaan Huygenscollege in Eindhoven. Thomas Rau draagt ook actief de duurzaamheidsvisie van Cradle tot Cradle uit.


Echte nieuwkomer is de hele jonge student/ondernemer Boyan Slat (16e) die recent  € 2 miljoen  heeft opgehaald via crowdfunding om de eerste fase van zijn project, het opruimen van plastic uit de oceanen, te realiseren.  
 


De jury bestond dit jaar uit 13 personen, waaronder 8 vrouwen en 5 mannen. Marjan Minnesma die als directeur Urgenda al drie achtereenvolgende jaren op de eerste plaats eindigde is dit jaar jurylid.  Persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan de positionering omdat de personen en hun achtergrond zo enorm verschillend zijn. De een is politicus, de ander wetenschapper, activist danwel ondernemer. Het is moeilijk om eenduidig de persoonlijke impact te meten op het thema duurzaamheid, het is nu hooguit een populariteitslijstje. Persoonlijk vind ik het curieus dat milieugoeroe 's als Wouter van Dieren en Lucas Reijnders niet meer in de top 100 voorkomen.

Voor meer informatie kijk ook:
 

http://fontysduurzaam.blogspot.nl/2013/09/interactief-duurzaam-ontwerpen.html

http://fontysduurzaam.blogspot.nl/2013/04/heijmans-utiliteit-meer-aandacht-voor.html

http://fontysduurzaam.blogspot.nl/2012/11/symposium-duurzaamheid.html

Geen opmerkingen: