donderdag 20 maart 2014

Ingenieur van het JaarWoensdagmiddag 19 maart was de prijsuitreiking van “Vernufteling” en Beste Ingenieur van Nederland. Dit jaar was Eindhoven “the place to be” en was de feestelijke bijeenkomst georganiseerd in de Strip op de High Tech Campus.
De ongeveer honderd genodigden kregen een warme ontvangst van burgemeester Rob van Gijzel die zonder papier een indrukwekkende vurige speech hield. Uitgebreid ging hij in op de huidige successen van de Eindhovense regio als Brainport , dankzij de zogenaamde Triple Helix. De intensieve samenwerking van (gemeentelijke) overheid, bedrijfsleven en onderwijs/wetenschap is vrijwel uniek op deze schaal en verantwoordelijk voor het succes. De samenwerking is ontstaan na moeilijke jaren waarin een tijdlang alleen maar ontslagen vielen zoals bij Philips en DAF. De crisis is dus gebruikt om een flinke stap vooruit te zetten en dat levert nu zijn vruchten af. Zo is onze regio wereldleider gekeken naar het aantal patenten (22) per 10.000 inwoners, hetgeen gezien wordt als de belangrijkste innovatiefactor bij uitstek.


Daarnaast is Eindhoven dit jaar uitgeroepen als beste stad naast London en Helsinki om in te investeren. Door de New York Times is de regio vorig jaar uitgeroepen als slimste regio ter wereld en scoorden ze beter dan Silicon Valley en Shanghai. Dat is sensationeel. Op een andere manier zien we dat echter ook weerspiegeld in de grootste concentratie van mensen met autistische kenmerken in Nederland. Voor het onderwijs vormt dat ook wel een probleem zo vertelde later ook Blokhuis (CFO van Cisco Systems), die zelf ook een autistische zoon van 12 jaar heeft.

De druk bezette burgemeester bleek toch ook nog tijd te hebben om wetenschappelijke literatuur door te nemen. Zo noemde hij Benjamin Barber, met zijn meest recente boek: "Als burgemeesters zouden regeren", die de nadruk heeft gelegd op steden, die veel belangrijker gaan worden in de toekomst dan regio's of nationale staten. Eindhoven zou zich daarom eerder moeten vergelijken met New York, London of Silicon Valley.
Van Gijzel zag ook nog vele uitdagingen voor de maakindustrie in deze regio. Volgens hem hebben we nog veel te weinig duurzame Brabantse gebruiksproducten van huishoudelijke apparaten tot auto’s van eigen bodem. Dat VDL nu auto’s gaat maken in Born is mooi, maar het zijn geen Nederlandse auto’s. Wat betreft elektrische auto’s zijn er wel al voorbeelden.

Onze burgemeester blijkt de ideale pleitbezorger te zijn voor de regionale industrie en economische ontwikkeling. Een vitale stad /regio is natuurlijk alleen mogelijk met een bloeiende economie en daarin speelt technologie en industrie een belangrijke rol. Met handel en alleen een financiële of dienstensector is er nauwelijks een toekomst denkbaar.

Prof. Van de Weijer van de TU/e en deskundige op het gebied van toekomstige automotive ontwikkelingen zag in zijn bijdrage wel veel lichtpuntjes op dit vlak. De concentratie van automotive sector in regio Eindhoven en Helmond met TNO testcentra en toonaangevende HBO- en universitaire technische opleidingen is zeer hoopgevend. Niet voor niks heeft de Amerikaanse firma Tesla gekozen voor Brabant om hun elektrische auto’s te assembleren.

Blokhuis zelf werkzaam in de ICT pleitte hij vooral voor het aspect van verbinden. Big Data zijn er genoeg, maar ze zullen bij elkaar gebracht moeten worden zodat ze tot inzicht en vooral ook tot wijsheid leiden. Snelheid is daarbij ook erg belangrijk, want data hebben hun grootste toegevoegde waarde direct na het ontstaan. Het gaat niet alleen om de verbinding van bits, maar in de toekomst gaat het juist om de combinatie van atoms, genes en zelfs neurons en daar zal ICT een belangrijke rol in gaan spelen.

Interessant voor ingenieurs was ook de demonstratie van een kleine Drone met digitale camera die door de ruimte zoemde en waarvan we later in een fimpje nog vele andere varianten zagen van deze onbemande vliegtuigjes.

Uiteindelijk werd Karianne Lindenhovius, opgeleid als industrieel ontwerper, en nu werkzaam als innovatiemanager bij het UMC in Utrecht “De ingenieur van het Jaar”. Zij is in die functie bemiddelaar tussen medische artsen enerzijds en ingenieurs uit de industrie anderzijds om nieuwe technische producten te ontwikkelen.

De andere prijs van "Vernufteling van het Jaar" voor talentvolle ingenieurs kreeg Hans van Stralen die als ingenieur civiele techniek en werkzaam voor Haskoning-DHV een opvouwbare sluisdeur had ontworpen , die goedkoper en duurzamer is dan de bestaande varianten.


Een geslaagde dag die ingenieurs een trots gevoel geeft, want zij brengen de technologie naar de samenleving en maken de wereld mooier, aangenamer en hopelijk ook duurzamer en leefbaarder.

Geen opmerkingen: