maandag 26 augustus 2019

AH meest duurzame supermarktketen van 2018

Een ingekorte versie van onderstaand artikel is als ingezonden stuk geplaatst
in weekblad de Schakel , uitgave 4 september 2019.


Als vaste bezoeker van het AH-filiaal op Den Hof in Aalst, viel mij opeens een groot affiche op met het logo van AH zelf waarop met vette letters de bovenstaande titel stond. Verrast door de vele verschillende aspecten die erin betrokken werden, heb ik een paar foto’s  gemaakt, zodat ik het later nog eens rustig thuis kan doornemen.

Toch is niet duidelijk wie AH deze kwalificatie heeft toegekend. Is het eigen PR of verleend door een onafhankelijke partij?  Iets dergelijks zien we vaker bij andere winkels waar bv de ABN/AMRO jaarlijks een uitverkiezing heeft van "Beste opticien" of bloemenwinkel. 

Deze uitverkiezing is afkomstig van de Nederlandse consumenten en heeft AH voor de 3e keer behaald zo vond ik later op het internet.  https://nieuws.ah.nl/albert-heijn-voor-3e-jaar-op-rij-meest-duurzame-supermarktketen-van-nederland/
Ook: https://www.distrifood.nl/ondernemen/nieuws/2018/04/ah-meest-duurzame-supermarkt-101116718?_ga=2.156808382.423402960.1589276048-692161234.1589276048

Volgens andere berichten in de Media is Supermarkt PLUS al vijf jaar de meest duurzame supermarkt. PLUS is een cooperatie en heeft 270 winkels . Onderzoeksbureau laat ook 5000 consumenten scoren op een aantal aspecten. Daaruit kwam PLUS als beste naar voren als Meest verantwoorde supermarkt.
https://www.ad.nl/koken-en-eten/plus-weer-duurzaamste-supermarkt~a74bb219/

Duurzaamheid is namelijk een veelomvattend en modieus begrip. De meeste burgers, de politiek en ook het bedrijfsleven zijn er wel van doordrongen dat het belangrijk is voor de mensheid, onze toekomst en de aarde.
Duurzame bedrijfsprocessen zijn veel toekomst-bestendiger en ook nog winstgevender, zeker op de langere termijn. Dus zou het gebruik van duurzame energiebronnen (zon, water en wind) veruit te prefereren zijn boven fossiele brandstoffen, die eindig zijn en gewonnen worden uit de aarde (zoals gas, olie en steenkool).


Uiteraard is het streven naar steeds minder energieverbruik ook een belangrijk duurzaam doel. Zo is de invoering van afsluitbare deuren bij vriesvakken en koelvitrines lange tijd een obstakel geweest, maar heeft uiteindelijk geleid tot aanzienlijke energiebesparingen. Er bestaat zelfs een kwaliteitsnorm voor, de ISO 50001 voor energiemanagement en het streven naar een duurzaam energiebeheer. Er zijn drie klassen certificaten te behalen uitgegeven door een onafhankelijke instantie, Kiwa Nederland.  Concurrent Hoogvliet heeft 3 jaar geleden al het eerste bronzen certificaat behaald.  Helaas vermeldt AH hier niets over op haar poster.

AH vermeldt dat er eind 2019 120 winkels zijn geopend. De vraag is echter of dat nieuwe of overgenomen of omgebouwde winkels zijn ?  Het filiaal in Aalst is bijvoorbeeld een aantal jaren geleden nog enorm uitgebreid, na een paar weken durende verbouwing, waarin klanten moesten uitwijken naar het dichtbij gelegen Jumbo-filiaal. Meer winkels is op zich natuurlijk geen bewijs of kenmerk van meer duurzaamheid.  

Opvallend is ook het feit dat AH beweert dat ze 1.700 medewerkers in dienst heeft "die een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben". Daarmee  wordt aangegeven dat AH vooral een sociaal en maatschappelijk verantwoord bedrijf wil zijn, dat zich ontfermt over kwetsbare groepen. Dat kunnen mensen zijn die jarenlang werkeloos zijn geweest of in een uitkering zaten of gezondheidsperikelen hebben. Zelfstandig maken die personen weinig kans om een baan te verwerven en daarom doet AH extra moeite. Op zich een prestatie, want iedereen zou naar vermogen deel moeten kunnen nemen aan de economie en gelukkig zijn er ook enige subsidieregelingen die hierbij helpen. Denk aan een fonds voor aanpassingen in de werkomgeving voor mensen met een handicap of een loonaanvulling. Of dit HRM-beleid een aspect van duurzaamheid is valt echter te betwijfelen. Bovendien is AH in het verleden negatief in het nieuws geweest met te lange arbeidstijden in geval van scholieren en ook de lage vergoedingen en vele tijdelijke en soms nuluren-contracten.   Op de website van AH is te lezen dat men 100.000 medewerkers heeft. Het aantal van 1700 zou dan betekenen minder dan 2% van het personeelsbestand . Komt dat overeen met het aandeel van deze groep in de totale beroepsbevolking?
AH vermeldt trots dat ze 3500 gratis examentrainingen heeft gegeven aan jonge, tijdelijke  medewerkers die in hun examenjaar zaten. We weten allemaal dat AH graag jonge scholieren inzet voor een baan als vakkenvuller en kassière. In totaal gaat het om zeker duizenden jongeren. Dit is ook te kwalificeren als goed "sociaal" personeelsbeleid, maar niet zozeer als duurzaamheidsaspect. Volgens de meeste cao's hoort vakgerichte en functiegerichte scholing een vanzelfsprekendheid te zijn uit het oogpunt van duurzame inzetbaarheid.    

Als het gaat om duurzaamheid dan heeft een kringloop economie en kringloop landbouw veruit de voorkeur boven een verspillende markteconomie en een intensieve landbouw die schadelijk is voor milieu, dieren en mensen. Biologisch en biologisch-dynamisch geproduceerd voedsel en producten zijn  aantoonbaar beter voor milieu en consument. Daarom is AH er terecht trots op dat ze 1451 biologische producten in haar assortiment heeft.  Helaas vermeldt de grootgrutter niet hoeveel procent dat van het hele productenarsenaal is: minder dan 5% of meer dan 10% ?? En hoeveel is dat aantal gegroeid, als je het vergelijkt met 3 of 5 jaar geleden?  Er zijn winkelketens zoals Ekoplaza en Odin/Estafette die beweren dat al hun voedingsmiddelen minimaal biologisch of ekologisch zijn. Op dat aspect is AH dan duidelijk de mindere. Zie ook: https://retailtrends.nl/news/42748/ekoplaza-opnieuw-duurzaamste-supermarkt  Dat ging over 2014 en 2015 en toegekend door Rank a Brand.



Verstandig omgaan met voedsel is natuurlijk heel belangrijk. Uiteraard gaat het ook altijd om houdbaarheid, maar voedsel heeft nu eenmaal een beperkte levensduur en dan is het belangrijk dat voedsel niet verspild of weggegooid wordt, maar bijvoorbeeld afgestaan wordt aan de landelijke keten van voedselbanken. Het logo van Voedselbanken Nederland is duidelijk zichtbaar op het affiche (de rechtopstaande vork in een oranje hart) . Het aantal van 4 miljoen voedseldonaties wordt genoemd wat een indrukwekkend aantal is. Gelukkig kunnen ook klanten van AH rechtstreeks voedsel afstaan aan een bij de ingang gereed staande winkelwagen die daar speciaal voor gereed staat. 
Internationaal wil AH met haar goede Doelen Stichting AH-Foundation een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de landbouw en de bevordering van slaafvrije chocolade in samenwerking met Tony Chocolonely. Ze wil ook meer producten met erkende keurmerken zoals UTZ , Max Havelaar, en Fairtrade.     
Vanuit het oogpunt van gezonde voeding is het begrijpelijk dat AH steeds actiever wordt om verzadigde vetten, suiker en zout in de producten te verminderen. De suikerwijzer moet daarbij helpen.
Zeer belangrijk is ook de worsteling met verpakkingen. Hoe minder hoe beter en zeker als het gaat om plastic wegwerpverpakkingen. Bij de kassa zijn plastic tassen bijna vervangen door gerecyclede en herbruikbare katoenen tassen en alleen tegen betaling verkrijgbaar.
Niet afbreekbaar plastic wordt steeds meer vervangen dor bio-plastics of afbreekbaar/ composteerbaar plastic. Er is echter nog een hele weg te gaan. AH beweert dat ze 1,8 miljoen verpakkingen in 2018 bespaard hebben. Giga toch!!?? Kunnen wij het controleren? Hoeveel procent van het totaal is dat??   

   
Een affiche of poster dat tijdelijk zichtbaar is voor het publiek is aardig en interessant. Voor een transparante en op duurzaamheid gerichte organisatie is echter meer nodig. Dan zou AH haar jaarverslagen  speciaal over het aspect duurzaamheid moeten opstellen, zoals nu ook door veel bedrijven al gebeurd, zoals Philips, Akzo Nobel, DSM etc.  Dan wel volgens erkende algemene  keurmerken zoals Cradle to Cradle,  de MVO-prestatieladder, volgens ISO 26000 -  of Global Reporting Initiative (GRI)-normen voor duurzaamheid en dan door onafhankelijke instanties gecontroleerd voor een eerlijke benchmark.  AH ..ga door!  

Update medio 2020

In het Eindhovens Dagblad stond een groot interview met de directeur Autoriteit Consument & Markt de heer Martijn Snoep, die zich verbaasde over de vele duurzaamheidsclaims en duurzaamheids-keurmerken die in omloop waren en drong aan op meer regelgeving vanuit de overheid. Daarnaast  riep hij ook consumenten op om met tips en voorbeelden te komen van misleidende informatie rondom duurzaamheid. Om die reden heb ik onderstaande email gestuurd en kreeg korte tijd laten ook een reactie.



Onderwerp
Concurrentie & Marktwerking


Naar aanleiding van een artikel in het ED (17/7/20) over het aanpakken van onterechte duurzaamheidsclaims en uw oproep van directeur Martijn Snoep om tips wil ik U attenderen op een misleidende publicatie van Albert Heijn mbt duurzaamheid.


Ik schreef er een artikel over dat is geplaatst in het weekblad de Schakel maar ook op mijn weblog.
zie https://bedrijfskunde-economie.blogspot.com/2019/08/ah-meest-duurzame-supermarktketen-van.html
Genoeg reden om een nader onderzoek in te stellen lijkt me.

Zie foto bij artikel. Gemaakt van een A3 affiche dat in het AH filiaal zichtbaar opgehangen was. Filiaal AH in Aalst/Waalre op Den Hof.


Klacht - Onderwerp Concurrentie & Marktwerking
From:KCRS-Bedrijven
To:RThelosen@cs.com
Date:Wed, Jul 22, 2020 1:37 pm
Attachments


Geachte heer/mevrouw Thelosen,

Hartelijk dank voor uw bericht van 17 juli 2020. Hierin geeft u aan dat u graag een melding wil doen over een valse duurzaamheidsclaim. U wijst ons op een misleidende publicatie van Albert Heijn. Wij waarderen het dat u deze moeite heeft genomen. Uw vragen en meldingen zijn belangrijk voor ons. Wij gebruiken deze informatie om te zien of er marktproblemen zijn.

Wij kunnen niet zomaar zeggen of er sprake is van een overtreding van de wet. Hiervoor is onderzoek nodig. Uw melding sturen wij door naar de afdeling die dit beoordeelt.

Gaat de ACM nu onderzoek doen?
Dat kunnen wij u niet laten weten, omdat dat het onderzoek ongunstig zou kunnen beïnvloeden. Bedrijven weten vaak niet dat wij onderzoek doen. Ook kan blijken dat ze zich toch aan de regels houden. We willen bedrijven niet onterecht een slechte naam geven. We nemen wel contact met u op als we aanvullende informatie nodig hebben.

Wat kunt u doen?
Wilt u een persoonlijk advies? Dan raden wij u aan naar een advocaat of juridisch adviseur te gaan.

Vragen? Of hebt u meer informatie?Neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Autoriteit Consument & Markt
www.acm.nl

Postbus 16326
2500BH Den Haag
(T) 070 - 72 22 000


Wij doen ons best om uw en onze informatie te beschermen. Lees meer over de e-mailbereikbaarheid van de ACM
  

Van: noreply@autoriteitconsumentenmarkt.eu [mailto:noreply@autoriteitconsumentenmarkt.eu]
Verzonden: vrijdag 17 juli 2020 23:56
Aan: info; noreply@autoriteitconsumentenmarkt.eu
Onderwerp: Tip/Klacht - Onderwerp Concurrentie & Marktwerking


Update 2024.
AH heeft kennelijk weinig geleerd van eerdere berispingen want de Authoriteit Cosument & Markt hebben AH weer op de vingers getikt voor de claim van meest duurzame winkelketen (over 2023?) . Die bewering was nergens gestoeld op concrete duurzaamheidsheidsinspanningen en alleen maar op 'beleving van consumenten"?  De uitlatingen moeten nu verdwijnen uit de winkels, maar hebben verder weinig concrete gevolgen.