maandag 26 september 2016

Toplezing over innovatie





Boekomslag


Cross-Industry Innovation.

 Op 26 september 2016 hield de Vlaamse adviseur en auteur Marc Heleven een gastcollege bij Fontys Bedrijfsmanagement, Educatie & Techniek . Zijn thema was Cross-Industry innovation.

Samen met BEnT-docent Ramon Vullings heeft hij ook het rode boekje geschreven “Not invented here”. Daarin probeert hij met vele voorbeelden duidelijk te maken, dat de meeste verfrissende ideeën niet zomaar een ingeving zijn of het resultaat van uren brainstormen volgens allerlei creativiteitstechnieken. Volgens Marc is het een kwestie van simpelweg “grasduinen op het internet” en zoeken bij andere industrieën, bedrijfstakken en/of landen.



Links Marc Heleven en rechts Ramon Vullings


Veel uitvindingen zijn ontstaan door meerdere functionaliteiten van een product of dienst te combineren, zoals de huidige smartphone niet alleen een telefoon is, maar ook een kleine computer, game-, video-, geluids- en navigatie-apparaat is. Een kwestie van slim combineren.

Andere innovaties zijn simpelweg afgekeken van de natuur en dat heet met een mooi woord biomimicry. De natuur die meerdere miljard jaar de tijd heeft gehad om allerlei slimme oplossingen te realiseren voor problemen of situaties en is een grote bron voor inspiratie. Denk aan ragfijne draden die ijzersterk zijn of bepaalde gevormde snavels die weinig water- of luchtweerstand opleveren. Of manieren om waterafstotend of luchtdoorlatend te zijn of het afbreken van giftige stoffen. Het bijzondere is ook dat de natuur dit klaarspeelt onder normale temperaturen en bij een gewone omgevingsdruk en ook nog met bestaande materialen uit de omgeving. Dus geen gevaarlijke hoge temperaturen, luchtdruk of natuurvreemde stoffen. Dus extra veilig en "natuurlijk". Marc Heleven liet meerdere voorbeelden hiervan zien.



Daarnaast vertelde hij over betaalde adviesklussen voor Rijkswaterstaat in Nederland. Een daarvan was de vraag :” Hoe ziet de autosnelweg van 2025 eruit”? Wat kan die weg nog meer dan “verkeer vervoeren”?  Denk aan stroom opwekken, geluid dempen, lucht schoonmaken, licht uitstralen, water opslaan, geur verspreiden, afval verwerken, schoonheid laten zien, etc.? Dat levert interessante vergezichten op.    

Een andere vraag ging over “het toekomstbestendig maken van dijken”. Soms gebeurt het dat dijken instorten door het verschijnsel "piping". Dat is het op langere termijn doorsijpelen van water onder de dijk via dieper gelegen zandgrond. Hoe kunnen we dat oplossen en aanpakken op een duurzame en goedkope manier ? Heleven gaf aan dat je dan bijvoorbeeld gaat kijken in een andere sector/ industrietak bv wegenbouw om te kijken hoe een tunnel waterdicht wordt gemaakt of hoe de natuur iets waterdicht maakt of hoe criminelen tunnels aanleggen in oorlogsgebied die daarvoor weinig geld hebben of willen uitgeven.  De vele voorbeelden gaven meteen inspiratie en zo wil natuurlijk iedereen wel adviseur zijn om zich te laten betalen voor het vrijuit, hardop en vooral wild denken en associëren. Daarvoor hoef je geen expert te zijn in creativiteitstechnieken.

Marc gaf ook de opdracht om zelf aan de slag te gaan met een zoektocht op internet, bijvoorbeeld rondom het begrip  duurzame kano?  Om je google resultaten te vergroten is het dan extra handig om voor de kernwoorden “kano” en “duurzaam” meerdere alternatieven of synoniemen te nemen. Dus vervang kano door boot, sloep, vaartuig of vervoermiddel te water. Bij duurzaamheid kun je associaties gebruiken van circulaire economie, cradle tot cradle of sustainable. Daardoor vergroot je de kans dat de resultatenlijst extra lang wordt en vele onverwachte voorbeelden ophoest.
Een toplezing zet je weer op hele nieuwe sporen van nog onbetreden paden.